Alles wat je moet weten over zonnebrand!

  • Posted on
  • By Laura van den Ende
  • 0
Alles wat je moet weten over zonnebrand!

alle need-to-knows over zonnebrand!

 

Alles wat je moet weten over zonnebrand!

 

1. Hoeveel zonnebrandcrème moet je smeren?

Met een fles van 200 ml moet je je ongeveer 6 keer kunnen insmeren. Dat betekent dat je ongeveer 15 ml per lichaamsdeel (benen, buik, rug etc) moet insmeren. Het voordeel van goedkopere zonnebrandcrème is dan ook dat je de neiging hebt om meer op te smeren dan met een dure crème (waar je vaak zuiniger mee bent). Met andere woorden: lekker dik insmeren!

 

 

2. UV-A en UV-B straling

Zorg er voor dat je zonnebrandcrème gebruikt die tegen UV-A én UV-B straling beschermt. UV-B (burning) zorgt er voor dat je huid bruin wordt, maar ook dat je verbrand. UV-A (aging) komt dieper in je huid, zorgt voor huidveroudering en beschadigt je huid en speelt daardoor een grote rol bij huidkanker. UV-A is het hele jaar door aanwezig en UV-B vooral in de lente en zomer. Volgens onderzoek hebben mensen die elke dag hun huid insmeren met zonnebrandcrème 24% minder rimpels en vertonen minder huidveroudering.

 

 

3. Is een dure zonnebrandcrème beter dan goedkope?

In de EU gelden strenge regels op het gebied van cosmetica. Zo ook voor zonnebrandcrème. Hierdoor maakt het qua bescherming niet uit of je een duur of goedkoop merk koopt. Het verschil kan wel zitten in hydratatie, parfum en alcoholpercentage van de crème.

 

 

4. Is waterproof zonnebrandcrème wel écht waterproof?

Waterproof zonnebrandcrème bestaat niet, water bestendig echter wel. Alleen betekent waterbestendig dat je nadat je in het water bent geweest, de SPF (Sun Protection Factor) in de crème nog ongeveer 80 minuten beschermt. Door zweten, afdrogen en water beschadigd je beschermlaag. Het is daarom belangrijk dat je, na het zwemmen en afdrogen, je opnieuw insmeert.

 

 

5. Hoe lang blijft zonnebrandcrème goed?

Wanneer je zonnebrandcrème in de zon legt, neemt de werking af en veroudert de crème sneller. Bewaar je zonnebrandcrème op een koele, donkere plek. Zorg ervoor dat je de houdbaarheidsdatum in de gaten houdt. Op de verpakking kun je een pictogram vinden dat een open potje moet voorstellen. Hierbij staat een cijfer gevolgd door een ‘M’ (maand). Wanneer je 12M ziet staan, betekent dit dat jou fles zonnebrand na opening nog 12 maanden goed blijft. Gooi het uiteraard weg wanneer je zonnebrand niet meer mengt na het schudden, een rare kleur heeft of vies ruikt.

 

 

6. Zonnebrandcrème moet eerst intrekken

Smeer jij jezelf altijd netjes in, maar verbrand je alsnog? Sommige zonnebrandcrèmes moeten eerst intrekken voordat je de zon in kan. Wanneer je 20 tot 30 minuten van te voren jezelf insmeert, weet je zeker dat je beschermd bent als je de zon in gaat.

 

 

7. Geen olie, maar Melanine

Snel bruin worden willen we allemaal. Vroeger smeerden we ons nog in met olie, zonder enige bescherming. Nu bestaan er crèmes met Melanine die het bruiningsproces versnellen. Deze zonnebrandcrèmes hebben vaak een lagere factor en stimuleren Melanine, het bruine pigment. Door de beschermende factor is je huid alsnog beschermd tegen de zon, maar wordt je wel extra bruin! Zolang je jezelf goed in blijft smeren, uiteraard!

 

 

8. Vitamine D

Sommige mensen nemen het zekere voor het onzekere en smeren zich graag in met factor 50. Vooral mensen met een lichte huid hebben factor 50 nodig. Let hierbij wel goed op dat je een zonnebrandcrème kiest die UV-straling door laat. Anders ben je wel beschermt tegen de zon, maar het zorgt er ook voor dat alle UV-straling wordt geblokt waardoor je lichaam ook geen vitamine D aan kan maken. En die vitamine D hebben wij Nederlanders wel nodig om de wintermaanden zonder zon te overbruggen!

 

 

9. Welke huid heeft welke SPF factor nodig?

Soms is het lastig om te bepalen welke factor het beste is voor jou huid. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt welke type huid, welke factor nodig heeft en hoe snel je zonder zonnebrand verbrand.

 

 

10. Eten

Wist je dat je door bepaalde etenswaren jezelf kunt beschermen tegen de zon? Tomaten zijn hier een voorbeeld van. Deze bevatten veel lycopeen, wat er voor zorgt dat je huid zich beter kan herstellen na schade door de zon. Maar ook bessen, amandelen, watermeloen, groene thee, sinaasappelen en vis zijn goed voor je huid en beschermend tegen de zon. Wil je hier meer over lezen? Klik op de volgende link voor meer informatie: http://bit.ly/2L1xRoz

 

 

Heb jij nog tips?
Deel het met ons en wie weet voegen we jou tip toe!

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
* Required fields
Webwinkel Keurmerk Overslaan & ga verder Verder gaan
Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »